Taidenäyttely ”Kesän värit ja figuurit” Hotel Rantapuistossa

 

Yhteisnäyttelymme (öljyväri- ja akryylitaideteoksia) Sam Inkisen kanssa on ollut esillä designhotelli Hotel Rantapuiston tunnelmallisella galleriakäytävällä (Vuosaari, Helsinki) elo–syyskuussa 2016.

 

Värikylläinen taidenäyttely huipentui ruska-ajan väriloistossa 27.9. pidettyyn ”Esteettis-filosofiseen iltaan”, joka keräsi takkatulen ja pyöreiden pöytien äärelle eri alojen vaikuttajaihmisiä spontaanisti keskustelemaan sekä pohtimaan keskeisiä aikalaisteemoja ja ”ajan henkeen” (Zeitgeist) liittyviä ikuisuuskysymyksiä.

 

pano-filosofi-ilta

 

Erilaisia taustoja (bisnes, tiede, taide, kulttuuri) edustavien ihmisten maailmankuvat kohtasivat illan pimentyessä viinin ja herkullisen syötävän ääressä. Juttua ja dialogia riitti muun muassa täydellisen ja epätäydellisen estetiikasta (japaniksi wabi-sabi) sekä ajan hengestä ja hengettömyydestä.

 

Erilaiset uudet innovaatiot ja neofilia (eli kaiken uuden rakastaminen) olivat kantavia teemoja, jotka laajenivat nykyajan viestinnän levottomuuksiin ja erilaisiin hauskoihin tositarinoihin. Ikuisuuskysymyksenä oma ikigai (eli mielekkään ja merkityksellisen elämän rakentaminen, johon yhdistyy mm. intohimo, ansainta ja maailmalle hyvän tekeminen) pohditutti ainakin minua.

 

Rantapuiston luonnonkauniissa miljöössä saimme nauttia paitsi hyvistä keskusteluista ja ihanista tarjoiluista myös tunnelmallisen rantasaunan lempeistä löylyistä ja paljusta. Ilta oli täynnä hyvää energiaa ja tärkeitä ajatuksia. Tätä tarvitsemme ja haluamme lisää! Erityiskiitokset hotellin johtajalle Riitta Liikamaalle sekä Rantapuiston huipputiimille antoisasta ja laadukkaasta yhteistyöstä.

 

muusaviuhtoo

 

 

Taidenäyttelyn Kesän värit ja figuurit esittely:

 

Sam Inkisen teoksiin (akryyli, öljy) inspiraatiota ovat antaneet muun muassa Kazimir Malevitšin klassinen musta neliö (1915), Piet Mondrianin värikylläiset kompositiot ja Johann Wolfgang von Goethen värioppiajatukset.

 

Keskeinen rooli Inkisen taideteosten kehkeytymisessä on ollut myös idän viisausperinteellä (taolaisuus, buddhalaisuus, wu wei -periaatteet ym.). Zenbuddhalaisen taideperinteen ensō on vapaalla kädellä laadittu ympyrä, joka kuvaa sitä hetkeä, kun ihmisen mieli on vapaa – antaen mahdollisuuden luoda yhdellä pensselin liikkeellä ympyrän harmonista muotoa tavoitteleva merkki vapaasti, nopeasti ja spontaanisti. Toisinaan ympyrä sulkeutuu, toisinaan
ei. Epätäydellisyys on osa täydellisyyttä. Ensō muistuttaa myös Suomen kesän maagisesta auringosta, kauniista kuutamosta sekä järvien ja saarien orgaanisista muodoista.

 

samart

 

Elina Saarenmaan värikylläisten öljymaalausten teemana on ollut ”Kesän jumalattaret – kun tekeminen on olemista”. Esillä olevat teokset ovat syntyneet kesän parhaina päivinä. Siis niinä päivinä, kun voi maata ystäviensä kanssa laiturin nokassa koko päivän, syödä lounaaksi vesimelonia ja juoda viiniä auringossa – ja vain olla.

 

Näinä kesän laatuhetkinä ei ole kiire minnekään ja tekeminen on olemista. Teoksissa korostuvat Suomen kesä ja sen kirkkaat värit, ilo, tietynlainen naiivius ja yksinkertaisuus. Ihmisenä olemista ympäröi metsän ja luonnon kauneus, tuoksu ja taika. Päivän päätteeksi saunassa mieli rauhoittuu – saunahan on suomalaisen sielun temppeli.

 

Elina Saarenmaan öljymaalaukset sijaitsevat galleriakäytävän oikeassa reunassa. Teosten nimet (viimeiset kuusi vasemmalta oikealle) numerojärjestyksessä:

 

2016-09-0911-36-341. Vesimeloni
2. Jumalatar metsän temppelissä
3. Kesän jumalattaret
4. Löylyn hengettäret
5. Aurinkoa päin
6. Maalaisromantiikkaa

 

 

 

 

 

 

 

Taiteilijoiden esittelyt:

 

Tutkija, kirjailija, taiteen tohtori Sam Inkinen (s. 1970) on tunnettu jo pitkään monialaisena, eri maissa ja mantereilla liikkuneena tutkimusmatkaajana ja aikalaistarkkailijana. Hänen erityisenä intohimonaan on taidekentän lisäksi nykykulttuurin analyysi, tulevaisuuden hahmottaminen sekä dialogin synnyttäminen erilaisten ihmisten, yhteisöjen ja maailmankuvien välillä. Inkisen taiteellinen toiminta on vuosien saatossa hahmottunut sanataiteen ja esseistiikan ohella maalaus-, käsite- ja installaatiotaiteen kautta.

 

Sam Inkinen on korostanut eri yhteyksissä historiallisen, filosofisen ja esteettisen näkökulman välistä kolmiyhteyttä. Hänen projekteilleen on myös ollut tunnusomaista vahva käsitteellisyys sekä ”ajan henkeen” (Zeitgeist) liittyvien aikalaisvirtausten kommentointi. Akateemisessa toiminnassaan tohtori Inkinen on liikkunut varsinkin media-, kulttuuri- ja tulevaisuudentutkimuksen sekä semiotiikan ja kulttuurihistorian alueilla. Kotisivut ja tuotannon esittely ks. www.inkinen.org. Yhteydenotot ja teosmyynti: sam@inkinen.org

 

Filosofian maisteri (Helsingin yliopisto, 2013) Elina Saarenmaa (s. 1983) on vuorovaikutteisen teknologian, kulttuurienvälisen viestinnän ja modernien suhteiden asiantuntija. Hän asuu ja työskentelee nykyisin Helsingin Punavuoressa. Aikaisemmin Saarenmaa on asunut, opiskellut ja työskennellyt Australiassa, Espanjassa, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa (San Francisco, New York).

 

sam-ja-elina