Modernit suhteet

 

Meillä ei ole aikaisemmin ollut näin paljon romanttisia ja eroottisia vaihtoehtoja ihmiskunnan historiassa tavata ja tutustua ihmisiin. Teknologia mahdollistaa nopean ja spontaanin kontaktin ottamisen. Toisin kuin ennen, voimme asettaa deittisovellusten avulla samantien kriteerit mielitietyllemme ja määritellä, minkälaista ihmistä oikein etsimme. Miksi siis olemme niin turhautuneita rakkauden ja merkityksellisten ihmissuhteiden löytämiseen nykyajassa ja (post)modernissa yhteiskunnassa?

Ihmissuhteiden moninaisuus ja transformaatio eivät selity pelkästään uudella teknologialla. Lyhyessä ajassa seurustelun, seksin ja pariutumisen kulttuuri on muuttunut voimakkaasti. Muutama vuosikymmen sitten ihmiset löysivät ”ihan ok” kumppanin itselleen naapurista, menivät naimisiin ja tekivät lapsia vähän päälle parikymppisinä. Nykymaailmassa avioidutaan huomattavasti myöhemmin, josko ollenkaan. Avioliitot eivät kestä enää neljääkymmentä vuotta. Suomessa joka toinen liitto päättyy eroon, ja Ruotsissa erotaan eniten maailmassa. Mitä tasa-arvoisempi maa, sitä enemmän erotaan.

Odotukset kumppania kohtaan eivät ole koskaan aikaisemmin olleet näin korkealla. Kumppanin pitäisi olla samalla paras ystävä ja sielunkumppani, kiihkeä rakastaja, hyvä vanhempi lapsille sekä menestyvä yksilö työelämässä ja sosiaalisissa verkostoissa. Hänen pitäisi olla koulutettu, hyvännäköinen ja harrastaa mielenkiintoisia asioita. Ei ole yllätys, että jossain vaiheessa koetaan pettymyksiä. Oletamme, että yksi ihminen tyydyttäisi kaikki tarpeemme.

Yhteiskunnan rakenteet ja muutokset ovat luoneet tilanteen, jossa maantieteeseen, työpaikkoihin tai ihmissuhteisiinkaan ei tarvitse sitoutua kuten ennen. Virikkeitä on saatavilla niin paljon, että helposti kyllästymme. Meitä alkaa ärsyttää esimerkiksi toisen puhetyyli tai tapa syödä. Emme ole valmiita näkemään vaivaa pitkäjänteisten asioiden eteen tai selvittämään vaikeita tilanteita.

Ihmissuhteiden kertakäyttökulttuuri on saanut aikaan sen, että olemme helposti elämysten ja tunteiden vietävissä. Kynnys vaihtaa uuteen kumppaniin on madaltunut, ja haluamme kokea syvän yhteyden taas uuden ihmisen kanssa. Nykyisin matka vaikuttaa huomattavasti pidemmältä itselle täydellisen kumppanin ja rakkauden löytämiseksi. – Mutta onko tämä matka antoisampi ja ovatko ihmiset onnellisempia parisuhteissaan kuin ennen?

Uskon, että offlinessa olemisesta ja ihmisten merkityksellisestä kohtaamisesta tulee pian arjen uutta luksusta. Trendit tulevat ja menevät, mutta ihmisten kiinnostus toisiin ihmisiin, rakkauteen ja seksiin pysyy. Sosiaalinen media mahdollistaa ihmisten helpon ja tehokkaan tavoittamisen, mutta aidon kohtaamisen täytyy tapahtua oikeassa elämässä. Toivoisin matchmakingtapahtumien avulla kynnyksen olevan sopivan alhainen tutustua uusiin ihmisiin hauskojen virikkeiden ja aktiviteettien kautta. Yhdessä koettuja tapahtumia mielellään muistelee ja kertoo vanhainkodissakin. Kokemuksia ja iloisia muistoja meiltä ei kukaan voi ottaa pois.