Modernit kulttuurit ja ilmiöt

 

Joskus tuntuu siltä, että meiltä saattaa loppua ymmärrys uusien ilmiöiden, asenteiden, arvojen, kulttuurien, teknologioiden ja eri elämäntyylien keskellä. Pysyvin asia maailmassa on muutos, ja maailma ympärillämme muuttuu koko ajan avoimemmaksi. Asioista puhutaan enemmän – ja niistä pitääkin puhua enemmän, jotta ne tulevat paremmin tiedostetuiksi ja normalisoituvat. Meitä ihmisiä pelottaa helposti kaikki vieras ja outo. Tutustumalla esimerkiksi vieraan kulttuurin tapoihin usein huomaammekin, että ennakkoluulomme vähenevät. Tietomme lisääntyy ja ymmärrämme, että jotkut tekevät asioita eri tavalla kuin me olemme tottuneet tekemään. Eivät ihmiset ole sen kummempia muuallakaan.

 

Helposti peilaamme asioita oman kulttuurisen konstruktiomme kautta. Toivon, että kaikki saisivat elää itsensä näköistä elämää – arvostettuina ja rakastettuina sellaisissa suhteissa, jotka tuntuvat heille ja heidän kanssaihmisilleen oikeilta.

 

Aikojemme yksi kiistellyimmistä ja mielipiteitä herättävimmistä instituutioista on avioliitto. Länsimaissa meille on ollut itsestäänselvää, että avioliitto solmitaan omasta tahdosta ja rakkaudesta. Intiassa järjestetyt avioliitot elävät rinnakkain rakkausavioliittojen ja vapaiden suhteiden kanssa. Maa elää kuitenkin valtavassa murroksessa, kun urbaani Intia on siirtymässä yhteisökeskeisestä ajattelutavasta modernimpaan, länsimaisempaan ja individualistisempaan suuntaan. Deittisovellukset kapinoivat järjestettyjä avioliittoja vastaan. Toisaalta maassa pelätään perhekeskeisyyden katoamista.

 

Yhdysvallat on tunnettu individualismistaan.  Maan sisällä vallitsee valtavia näkemys- ja kulttuurieroja, joten tästäkään maasta en halua puhua yhtenä entiteettinä. Asuessani San Franciscossa huomasin, että avioliitto ei välttämättä enää olekaan tavoiteltava instituutio, vaan paikalliset tuttuni kokivat asian lähinnä vanhanaikaiseksi. Kerätessäni haastatteluita omaan tutkimukseeni havaitsin, että ”friends with benefits” -suhde on vakiintunut suhdemuoto nuorten aikuisten keskuudessa. Tämänkaltaisia suhteita harrastavat mielellään myös plus nelikymppiset. Hyvä seksi ja kumppanuus eivät edellytä enää romanttista rakkautta.

 

Edellyttääkö lasten tekeminenkään romanttista rakkautta? – Amsterdamissa tuttuni päättivät keskenään tehdä lapsen, vaikka eivät ikinä ole olleet keskenään romanttisessa parisuhteessa, hyviä ystäviä kylläkin. Nykyajan nainen saattaa haluta saada lapsia ilman miestä. Lapsen ympärillä rakastavat ja huolta pitävät aikuiset ovat biologista vanhempaakin tärkeämpi juttu – olivatpa kyseessä sitten uusioperheet, sateenkaariperheet tai adoptioperheet.

 

Nykyään syntyvyys on Suomessakin laskenut kuin lehmän häntä. Lapset saatetaan kokea rajoittaviksi ja rahaa vieväksi asiaksi. Japanissa ollaan kauhuissaan, kun väestö ei enää kasva ja kansalaiset ovat lopettaneet seksin harrastamisen. Japanissa asuvan ystäväni mukaan virtuaaliset tyttö- ja poikaystävät ovat tulleet muotiin. Moni myös luopuu seksistä paljon mieluummin kuin kännykästään. Internet mahdollistaa tiettyjen intressien saavuttamisen ja oman viiteryhmän löytämisen. Erilaiset  seksuaaliset ilmiöt (kuten Japanissa silmämunien nuoleminen) leviävät valtavirtaan.

 

Näissä blogiteksteissäni esittelen ja pohdin ihmissuhde- ja seksuaali-ilmiöitä erilaisissa kulttuurisissa konteksteissa. Eri kulttuurien seksielämään tutustuminen antaa meille suomalaisillekin työkaluja ymmärtää suhteitamme. Ennen kaikkea se normalisoi ja auttaa hyväksymään monenlaista seksuaalisuutta. On asioita, jotka tuntuvat meistä häveliäiltä tai tabuilta, mutta ovatkin toisessa kulttuurissa ihan jokapäiväisiä. Joskus on myös hyvä kyseenalaistaa omia tapoja ja ajatuksia sekä perusteluja niihin. Maailman moninaisuuden ymmärtäminen tarjoaa mahdollisuuden löytää ja luoda uutta ihmissuhteiden ja seksuaalisuuden saralla.