”Mitä ne murhamysteerit oikein ovat?”

 

Minulta tiedustellaan jatkuvasti, mitä ne murhamysteerit oikein ovat? Ratkotaanko niissä yhdessä jotain rikosta ja pitääkö niissä esittää jotain? Seuraaavassa avaan tarkemmin sitä, mitä näissä ”hämärissä” murhamysteereissä oikeastaan tapahtuu ja mistä kaikki on minun kohdallani alkanut.

 

 

Mistä kaikki alkoi?

 

Aurinkoisena kesäpäivänä 2012 istahdin Telakka-nimisen ravintolan terassille Tampereella lapsuudenystäväni ja hänen ystäviensä kanssa. Olin uteliaalla päällä ja halusin tutustua muihin pöydässä istuviin mielenkiintoisiin ihmisiin. Yksi heistä kertoi olevansa näyttelijä ja esiintyvänsä murhamysteeri-illallisilla, joita järjestää elämystoimisto Tuoni Studiot. – Kuinka siistiä! Kysyin, onko heille mahdollista hakea töihin.

 

Yleensä opiskeluaikojen keikkatyöt jäävät opiskeluaikoihin, mutta Tuoni Studion kanssa niin ei ole päässyt käymään. Odotan yhä innostuneesti pikkujoulusesonkia ja kaikkia niitä keikkoja, joita pääsen joko emännöimään tai joissa voin olla esiintyjänä – juonessa mukana.

 

Omalla kohdallani keikat ovat harventuneet muiden töiden takia, mutta Tuoni Studiot järjestää reilusti yli 200 tapahtumaa vuodessa eri puolilla Suomea. Tapahtumat vaihtelevat pienemmistä murhamyystereistä yli 400 hengen elämys- ja yritystapahtumiin. Yritykset muodostavatkin asiakaskunnasta suurimman osan, mutta viime vuosina myös yksityisten ihmisten järjestämät tilaisuudet (kuten polttarit ja syntymäpäiväjuhlat) ovat lisääntyneet.

 

Pakko sanoa, että en varmaan mistään muusta tuotteesta ole saanut niin hyvää asiakaspalautetta kuin juuri murhamysteeri-illallisista. Asiakkaat tulevat usein halaamaan ja kertomaan, kuinka hauskaa heillä on ollut: ”Parhaat pikkujoulut ikinä. Meidän firmassa ei ole ikinä naurettu näin paljon.”

 

 

Mitä illan aikana tapahtuu?

 

Murhamysteeri voidaan järjestää 10–80 osallistujalle niin, että jokainen henkilö roolitetaan. Etukäteen lähetetään sähköpostitse sen roolihahmon kuvaus, johon koko illan aikana samastutaan. Tilaisuus on tehty vieraille hyvin nautittavaksi ja helpoksi. Oikeastaan mitään ei tarvitse tietää tai osata etukäteen.

 

Kullekin tapahtuman osallistujalle on listattu omat tavoitteet, joita kohti tulisi illan aikana pyrkiä. Usein tavoitteet menevät ristiin, minkä vuoksi illan aikana sattuu myös hulvattomia, yllättäviä kommelluksia.

 

Eli summattuna: murhamysteerin juonen lähtökohta ja viitekehys ovat jo aluksi valmiina, mutta vasta vieraat luovat lopullisen tunnelman ja illan kulku on aina yllätyksiä täynnä. Isäntä/emäntä ja muu henkilökunta ovat lähinnä vastaamassa vieraiden viihtyvyydestä – ja yllättämässä aina tarpeen tullen.

 

Tapahtumaan voi osallistua omien mieli- ja esiintymishalujen mukaan, mutta kenenkään ei tarvitse miettiä tai murehtia näyttelijäntaitojansa. Ohjelma on rakennettu viihdyttäväksi ja älyllisestikin haastavaksi myös sivustaseuraajan kannalta.

 

Tuoni Studioiden repertuaarista erilaisia juonikuvioita löytyy yli 30 erilaista sekä mahdollisuus räätälöidä kuhunkin iltaan, tilanteeseen ja ihmisryhmään sopiva murhamysteeri.

 

 

Deittimurhamysteeri

 

Jännitys saa adrenaliinin virtaamaan ja yhdessä koetut jännittävät asiat tunnetusti lähentävät ihmisiä. Uusien ihmisten tapaamisen pitäisi olla nykyaikana vaivatonta, mutta miksi joskus on vaikeaa löytää hyviä tyyppejä? Tinder-treffit saattavat jo kyllästyttää, eikä uusia ihmisiä niin vaan tapaa harrastuksissa ja työpaikalla.

 

Deittimurhamysteeri on ajateltu tapahtumaksi, jossa ihmiset voivat kohdata toisiaan ja viettää yhdessä hauskan illan. Ihmiset kaipaavat usein mukavaa, yhteistä tekemistä. Jännittäviä treffi-ideoita – eikä (uusia) kavereitakaan ole yleensä koskaan liikaa. Me modernin ajan yksilöt kaipaamme yhteisöllisyyttä ja uusia elämyksiä – ja mikäs sen mukavampaa kuin kokea niitä yhdessä hyvällä porukalla!

 

Murhamysteeri ei myöskään katso ikää – vaan kaikenikäiset voivat ilmoittautua! Tapahtumanjärjestäjä pidättää oikeuden katsoa ja arvioida, että samanhenkiset (ja ikäisetkin) ihmiset sopivat samaan iltaan.

 

Viime deittimurhamysteerin jälkeen oli kiva huomata, kuinka ihmiset jäivät vielä viettämään iltaa ja vaihtamaan keskenään yhteystietojaan. Yllätyksekseni ihmisiä saapui Seinäjoelta, Hämeenlinnasta ja Lappeenrannasta asti Helsinkiin.

 

Useampi vieras kertoi minulle jälkeenpäin, että eivät yleensä käy missään ”sinkku-tapahtumissa”, mutta tämä tilaisuus oli tosi kiva, kun koko ajan oli niin paljon mielenkiintoista tekemistä ja kaikkiin haluamiinsa ihmisiin pääsi tutustumaan.

 

Jälkeenpäin sain oikeastaan vain tämän kritiikin: ”Ilta loppui vähän kesken. Voitteko seuraavan kerran järjestää koko viikonlopun kestävän murhamysteerin?”

 

Ja miten niihin murhamysteereihin voi osallistua?

Seuraava Deittimurhamysteeri  järjestetään Helsingissä ystävänpäivänä 14.2.2017

  • Jos haluat tulla yksin tai kaverisi kanssa, lue lisää TÄÄLTÄ, lisätiedot ja ilmoittautumiset: hello@elinasaarenmaa.com
  • Jos yrityksesi tai ystäväporukkasi kiinnostui, ota yhteyttä: info@tuonistudiot.fi ja lue lisää tuoni.fi tai murhamysteeri.com

 

 

tuoni romantiikkaa