Älä unohda hengittää!

 

Torkkunapin sijasta painatkin puhelimen pois päältä ja nukut pommiin. Blenderin kansi ei olekaan kunnolla kiinni, kun surrautat aamusmoothien päälle. Hammastahnatuubi putoaa vessanpönttöön – juuri samalla, kun asiakas soittaa ja kysyy, monelta piti nähdä. – Joissakin aamuissa tuntuu olevan valmiina kaikki katastrofin ainekset…

 

Kun tuntuu siltä, että kaikki kaatuu päälle ja stressi alkaa nostaa päätään – silloin olen yrittänyt pysähtyä ja vain hengittää rauhallisesti sisään ja ulos. On syytä muistuttaa itselleen: kaikki on kuitenkin hyvin – tässä ja nyt.

 

Hengittämästähän ei voi unohtaa – vai voiko? Sehän on ensimmäinen ja viimeinen asia mitä teemme elämämme aikana. On silti huomionarvoista ja hieman omituistakin, kuinka vähän ajattelemme hengittämisen määrää ja laatua ensimmäisen ja viimeisen hengityksemme välissä. Asuessani takavuosina San Franciscossa joogaopettajani tapasi sanoa, että mitä pidempään hengittää, sitä pidempään elää.

 

Opettajani käytti kilpikonnaa esimerkkinä: kilpikonna hengittää neljä kertaa minuutissa ja elää jopa 150-vuotiaaksi. Eläimiin tuntuisi pätevän sama kuin ihmisiinkin: mitä kuluttavampaa elämää eläin viettää, sen lyhyempi on sen elämä. Esimerkiksi hiiret voivat elää maksimissaan 5-vuotiaiksi. Luonnon ekosysteemeissä pedot ja ankarat olosuhteet alentavat hiiren eliniän alle vuoteen.

 

Monet tekijät (kuten aineenvaihdunta ja vaihtolämpöisyys) toki vaikuttavat eläinten elinikään, mutta kilpikonnat myös ottavat iisimmin kuin hiiret – ja ne siis elävätkin selvästi ja kiistatta pidempään.

 

Entä me ihmiset? Olemme alkaneet pitää itsestään selvänä, että saamme yli 500 litraa happea jatkuvasti kehoomme vuorokaudessa. Emmekä välttämättä kiinnitä aina huomiota siihen, miten (ja kuinka tietoisesti) hengitämme.

 

Tarkkaile hengitystäsi erilaisissa tilanteissa: kun olet stressaantunut, kun olet iloinen, kun urheilet ja kun rakastelet.

 

Hengityshän kertoo paljon myös mielentilastamme. Hengitämme kiihtyneesti, kun olemme pois tolaltamme. Toisaalta hengitämme yleensä rauhallisesti, kun olemme vaipumassa uneen.

 

Hengittäminen koskettaa kaikkia ihmisiä. Siksi se ansaitseekin tavallista enemmän pohdiskelua ja huomiota osakseen. Kirjoitan mindfulness-trendistä ja tietoisuustaidoista enemmän seuraavassa blogipostissani, mutta jo nyt haluan alleviivata sitä, että syventymällä hengittämiseen voit paremmin, elät paremmin ja varmasti näytätkin paremmalta!

 

Amerikkalainen ystäväni teki takavuosina animaation tälle hienolle videolle, joka avaa konkreettisesti hengityksen tärkeyttä. Suosittelen tätä katsottavaksi:

 

 

Hengittämis- ja meditaatiotekniikoita sekä -harjoitteita on monenlaisia ja erilaisia. Itselle sopiva löytyy yleensä kokeilemalla.

 

Ja kuinka käytännössä? Päästäksemme alkuun on nykyisin helposti saatavilla monenlaisia käyttökelpoisia ohjattuja meditaatioita (myös ilmaisia). Netistä on ladattavissa lukuisia sovelluksia, joiden avulla pääsee hyvin alkuun ja voi harjoittaa tietoisuustaitojaan melkeinpä missä ja milloin tahansa (esim. Headspace).

 

Marraskuussa ilmestyneessä tuoreessa ja seikkaperäisessä tietoteoksessa Biohakkerin käsikirjassa on kerrottu muun muassa meditaation hyödyistä ja esitetty kattavasti ja selkeästi sellaiset hengitystekniikat (esim. ujjayi-syvähengitys ja vuorosierainhengitys), jotka ovat myös omia lemppareitani.

 

Kuinka laadukkaasta hengittämisestä tulee parhaiten osa omaa arkea ja elintapoja? Aikaisemmin olen kokenut ohjatun meditaation ja ”jengissä joogaamisen” itselleni sopivimmaksi tavaksi. Nyt minusta on kiva hiljentyä hengitykseeni myös yksin.

 

Elämässä on kuitenkin erilaisia kausia. Joinakin hetkinä ja kausina huomaa kaipaavansa rauhoittumista enemmän kuin toisina.

 

Näin on erityisesti kiireisessä elämäntilanteessa – silloin kun ajatukset laukkaavat levottomina ja mielikin tuntuu vähän tunkkaiselta. Juuri silloin on syytä pysähtyä ja kuulostella itseään.

 

Last but not least: On olemassa yksi rentoutumismeditaatioäänite, jonka voi kuunnella läpi yhä uudelleen ja uudelleen, jos/kun yrittää saada unen päästä kiinni. Löysin omiin univaikeuksiini vuosia sitten Glenn Harroldin puhelimeen ladattavan Relax & Sleep Well -sovelluksen. Suosittelen kuuntelemaan kuulokkeilla. En pelkästään siksi, että kaikki sänkykumppanit eivät välttämättä lämpene Glennin äänelle ja jutuille, vaan myös äänitteellä olevan soundimaailman vuoksi.

 

Lisää inspiraatiota tervempään ja kokonaisvaltaisempaan elämään sekä menovinkkiä perjantaille 18.11.2016 täältä: Biohacker Summit